Zirkonyum Uygulamaları
METALSİZ KAPLAMALAR (zirkonyum ve empress)
Porselen Diş Kaplama – Zirkonyum Diş
Zirkonyum porselen köprü dişler de metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır.
Metalsiz Köprü ya da Metal desteksiz Köprüler diye de adlandırılan Full Porselen köprü diş sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanıklıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.
Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemine kron adı verilmektedir.
Köprü ise bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.
Zirkonyum diş kaplamaları, ışığı geçirebilmeleri sayesinde eski metal diş kaplama uygulamalarına göre çok daha estetik bir görüntü sağlamaktadır.
Ayrıca zirkonyum diş kaplamalarının dişeti ile uyumları çok iyidir.
Metal destekli kaplamaların aksine dişetinde hastalık veya alerjik bir probleme kesinlikle neden olmazlar.
Zirkonyum alt yapılı porselenlerde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır.
Zirkonyum esaslı porselenler hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal ve estetiktirler, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dirençlidirler.
Bu nedenle zirkonyum esaslı porselenler ön ve arka dişlerde güvenle tercih edilebilirler.
Zirkonyum Porselen Diş Avantajları
Zirkonyum esaslı porselenlerin ışık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilmektedir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz.Dişeti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyidir.
Metal alt yapılı porselenlerde sıkça görülen dişeti renklenmeleri zirkonyumda kesinlikle görünmez.%99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir.
Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır.Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için dişe, metal alt yapılı porselenlerden daha az ısı iletirler.
Bu sayede zirkonyum esaslı porselen uygulanan dişlerde sıcak/soğuk hassasiyeti oluşmaz.900 -1200 mega paskallık yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler.
Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar da zarif ve estetiktirler.
Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için çok koyu renkli dişlerde bile mükemmel estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler.
Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez.Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan sağlıklı materyallerdir.
Hem ön hem de arka dişlerde güvenle kullanılabilirler.
Empress (Full Seramik Dişler)
Full seramik dişler, metal alt yapısının bulunmaması, içeriğinin tamamen seramikten oluşması sebebiyle, minenin ışık geçirgenliğini taklit eder ve zirkon kronlara göre daha şeffaftır. Işık geçirgenliğinin fazla olmasından dolayı çok doğaldır. Gerçek bir dişten ayırt edilmesi çok zordur.
Hangi bölgelerde uygulanır?
Özellikle aşırı çiğneme kuvvetine maruz kalmayan ön bölgedeki dişler ve küçük azı dişlerinde uygulanan bir restorasyondur.
Hangi durumlarda tercih edilir?
- Çürük, kırık veya herhangi bir nedenle aşırı madde kaybına uğramış dişlerde
- Renkle ilgili problemlerde
- Form bozukluklarında
- Dişler arasındaki aralıkların kapatılmasında
- Boyutu büyük dolguların varlığında
- Diş eti operasyonları sonrasında oluşan aralıkların kapatılmasında
- Gülümseme tasarımlarında
Porselen Kron Köprüler :
Dişlerden herhangi birinin madde kaybına maruz kalması sonucu dişte boşluklar meydana gelir.Ve komşu diş bu boşluğa doğru bir hareket eder.Böylece ağız içi diş yapısı ve şekli bozulur.Buna bağlı olarak ağız kapanışı ve çiğneme kuvveti de bundan etkilenir.Bu boşluklar uzun süre doldurulmaz ise boşluk artar ve çevre dişler de bundan etkilenir.
Bu nedenle boşluğun büyüklüğü ve sayısına göre kron ya da köprü ile bu boşluklar doldurulur.Bu işlemlerde metal destek kulanılmaktadır.Ancak günümüzde kozmetik diş hekimliği estetik çözümlerle metal desteksiz full porselen krron köprüler ile hiç metal kullanmadan ağız içi boşlukların giderilmesini sağlanabilmektedir.
“Zirkonyum Porselen Kron diş Köprü”
Full Porselen Kron Köprülerin Özellikleri :
Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
Alt yapısında metal olmadığı için kron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
Total Protezler
Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.
Tam protezler yanak ve dudak çöküntülerini doldurarak şişirir. Protezlerde kullanılan dişler de ön grupta porselen olarak tasarlanabilir. Bu durumda estetik olarak memnuniyet yüksek olmaktadır.
Üst çenede tam protez alt çenedeki tam proteze göre çok daha fazla geniş alan kaplar ve alt çenede dilin varlığı protezin daha çok hareket etmesine yol açar, bunların yanında mevcut kemik hacmi de tutuculuğu etkiler. Alt çenede diş kayıpları genellikle daha erken olduğu için kemik daha çok erir ve yapılan protezin tutuculuğu daha az olur.
Damaklı diş protezleri takıp çıkarılan protezler olduğu için kullanımı diğer protezlere göre daha zordur. Alt ve üst çeneye kolayca yerleştirilip çıkarılabilir fakat sabit protez konforu ve çiğneme etkinliği beklenmez.
İlk takıldığında bazı bölgelerde vuruklar ve yaralar oluşabilir, vuruklar alındıktan sonra belirli süre kullanıldığında alışılır ve kişinin kendi dişleriymiş gibi vazife görür.
Tam diş protezleri iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun yıllar hizmet etmektedir. Zayıflama ya da kemik erimesi durumlarında yıllar içerisinde protezde bollaşma ve oynama meydana gelebilir.