Sinüs Lifting
SİNÜS LİFTİNG TEKNİĞİ NEDİR?
Sinüs boşluğu , üst çenede azı dişlerimizin bulunduğu bölge ile komşuluğu olan anatomik bir yapıdır. Hava ile dolu bu boşluklar bazı durumlarda aşağı doğru sarkar. Bundan dolayı üst çenemizdeki mevcut kemik miktarı azalır. Hastalar hareketli protez kullanmak istemediklerinde veya diş kaybına bağlı implant yapmamız gerektiğinde, buradaki kemik yetersizliği implant uygulamalarına engel olur. Sinüs lifting tekniği ile sinüs tabanı, cerrahi uygulamalarla bir miktar kaldırılır. Bu sayede uygulanacak implant için gerekli hacim sağlanmış olur.
İki çeşit sinüs lifting tekniği vardır;
Açık sinüs lifting tekniği
Kapalı sinüs lifting tekniği
Açık sinüs lifting tekniği
Hastanın kendi kemik seviyesi 4 mm’ nin altındaysa bu teknik uygulanır. Lokal anestezi altında diş eti kaldırılır. Çene kemiğinde bir pencere açılır ve bu pencereden sinüs tabanındaki membrana zarar vermeyecek şekilde lifting işlemi yapılır. Çok hassas bir şekilde kaldırılan membranın arasına kemik grefti uygulanır ve bu bölge kapatılıp dikiş atılır. Kemik greftinin tamamen kemikleşebilmesi için 6 ay kadar bir süre beklenmelidir.
Kapalı sinüs lifting tekniği
Hastanın kendi kemik seviyesi 4-5 mm’den fazla ise bu teknik uygulanır. Osteotom denilen aletlerde sinüs tabanı dikkatli bir şekilde kaldırılır. İhtiyaç duyulan hacim kazanılmış olur. Bu teknikle genellikle aynı seansta implant uygulaması yapılır.
Sinüs lifting işlemi sonrasında nelere dikkat edilmeli?
- Hekim tarafından yerleştirilen tampon 20 dk kadar ağızda kalmalıdır
- Çok sıcak ve sert yiyeceklerden uzak durulmalı, daha çok yumuşak, ılık ve sıvı içeriği fazla olan gıdalar tercih edilmelidir.
- Sigara kullanımından kaçınılmalıdır
- Ağız hijyenine dikkat edilmelidir
- Hapşırmak gibi basınç oluşturabilecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Hapşırırken ağız açık olmalıdır. Ağzı kapatmak basınç oluşturacağından bundan kaçınılmalıdır.
- Reçete edilen ilaçlar talimatlar doğrultusunda düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.